Tuinfeest
Selle & Kuntze – Mei 1887- Daglichtgelatinezilverdruk

 

Anne van der Hooft, Kyra de Waal

Tijdens de eerste jaren van hun huwelijk woonden Wilhelm en Auguste Victoria in het Marmorpalais aan de Heilige See in Potsdam. Toen de oudste zoon van het paar, prins Wilhelm, vijf jaar werd, werd dat gevierd met een tuinfeest waar onder andere croquet gespeeld werd. Een als kikker verklede persoon en een blaaskapel op de achtergrond luisterden het feest op. Opmerkelijk is de houding en plaats van vader Wilhelm: terwijl de kinderen en mensen om hem heen zich op informele wijze vermaken, staat hij centraal in het beeld, rechtop, alsof hij niets met het feest te maken heeft maar louter en alleen in uniform poseert. De Potsdamer fotografen Gustav Selle en Julius Kuntze voegden hun fotoateliers in 1877 samen tot de firma Selle & Kuntze. In 1908 kwam daar de naam W. Niederastroth bij, door het huwelijk van Kuntzes dochter met Wilhelm Niederastroth. Ook deze firma maakte regelmatig foto’s voor het keizerlijke hof.