Vier generaties Hohenzollern
Sophus Williams – Juni 1882- Albuminedruk

 

Guido Blok en Wieger Keulen

Deze foto, van vier generaties Hohenzollern, is beroemd geworden. Midden zit keizer Wilhelm I met achterkleinzoon Wilhelm op schoot, links van hem staat kroonprins Friedrich Wilhelm en rechts staat prins Wilhelm. Kroonprinses Victoria noemde dit ‘een hele lelijke maar amusante foto van de keizer, Fritz, Willy en Baby, vier generaties op één foto’. De vier Hohenzollern poseerden in het park bij het Marmorpalais in Potsdam, waar Wilhelm en Auguste Victoria op dat moment woonden. Het bezoek van Wilhelm I aan de nieuwgeboren telg had al in mei plaats gevonden maar toen was er geen foto gemaakt. Anderhalve week later kwamen de keizer en de kroonprins opnieuw naar het Marmorpalais om de bijzondere gebeurtenis toch nog door fotoatelier Selle te laten vastleggen, met de bedoeling om het volk duidelijk te maken dat de opvolging meer dan gewaarborgd was.

De foto in Doorn is een fotoreproductie gemaakt door fotograaf Sophus Williams van een tekening die gemaakt is naar de oorspronkelijke foto van Paul Selle (de broer van Hermann wiens naam op het karton prijkt). Deze wat moeizaam lijkende manier van vermenigvuldigen kwam vaker voor, zeker als het om foto’s ging die hun weg naar de verkoop en/of publicatie moesten vinden.