Heringsdorf of Erdmannsdorf
Anoniem – 1866 – Albuminedruk

 

Jenny Brink EN Medusa van de Water

Tijdens een verblijf in Heringsdorf of Erdmannsdorf werden de drie oudste kinderen van Friedrich Wilhelm en Victoria op een bijzonder manier gefotografeerd. Charlotte, Wilhelm en Heinrich vormen met elkaar, staand op een krukje, een stoel en zittend in een vensterbank, een opgaande spiraal. De foto is genomen in een voor hun ouders moeilijke periode. Twee maanden na de geboorte van hun dochter Victori, in april van dat jaar, overleed hun zoon Sigismund. Twee weken na Sigi’s begrafenis reisde Victoria, om rust te zoeken, met haar vier kinderen naar Heringsdorf, een badplaats op Usedom aan de Oostzee. Daar voegde Friedrich Wilhelm zich bij zijn gezin. Om het hofleven in Berlijn te ontlopen vergezelden Victoria en de kinderen hun man en vader daarna naar Erdmannsdorf (in Saksen) waar de prins een hospitaal voor slachtoffers van de Oostenrijks-Pruisische oorlog (1866) onder zijn hoede had.