Koningin Victoria met drie van haar kinderen,
rouwend bij het borstbeeld van prins Albert
William Bambridge – maart 1862 – Albuminedruk

 

 

Myrthe Schuijt en Jesse Ceelen

In december 1861 stierf Victoria ’s vader prins Albert. Koningin Victoria was ontroostbaar en trok zich uit het openbare leven terug. Wel liet zij zich enkele maanden later, rouwend met haar kinderen, fotograferen in de sterfkamer van de prins, de Blue Room in Windsor Castle. Op deze foto zien we een deel van de familie gegroepeerd rondom het borstbeeld van Albert: zittend de koningin, met het portret van Albert in haar handen, omringd door haar kinderen Alice, Victoria en Alfred. Onder de foto staat geschreven: ‘The Widow & Orphans Windsor Castle – March 1862’. Op het andere zogenaamd mourning portrait in de collectie zijn de vijf dochters rondom het borstbeeld van hun vader gegroepeerd.