S.M.Y. Hohenzollern in de haven van Bergen
Paul Gübfeldt – Juli 1889 – Albuminedruk

 

Hannah Verhoeven, Judith van der Pas

De Foto

Een jaar na zijn aantreden als keizer reisde Wilhelm naar Noorwegen; het begin van een traditie die tot in 1914 zou duren. De keizer maakte de reis nog op het oude jacht S.M.Y. Hohenzollern, een raderstoomboot die werd voortbewogen met schoepraderen. In 1892 werd het schip vervangen door een modern stoomschip dat dezelfde naam droeg. Hoewel beide schepen deel uitmaakten van de Kaiserliche Marine gebruikte de keizer ze met evenveel gemak voor zijn vakantiereizen en privébezoeken aan andere vorstenhuizen.
Tijdens de eerste twee Nordlandreisen waren er nog geen professionele fotografen aan boord.
De gasten maakten de foto’s zelf, zoals de Duitse wiskundige en ontdekkingsreiziger Paul Gübfeldt en de schilder Carl Saltzmann. ‘Ik bediende me van dezelfde camera, waarmee al mijn foto’s van de Andes en de Hoge Alpen opgenomen waren’, schreef Gübfeldt in zijn boek over die eerste reis: Kaiser Wilhelm’s II. Reisen nach Norwegen in den Jahren 1889 bis 1892. En hoewel Gübfeldt ook de nieuwe Kodak camera gebruikte, doelt hij hier op de platencamera. Om aan boord van het deinende schip te kunnen fotograferen voldeed de eenvoudige Kodak camera niet.