Afvuren van een kanon in Jüterbog
M. Ziesler – 22 juni 1892 – Daglichtcollodiumzilverdruk

 

 

Mike van Merriënboer en Mai Dao

Ook bezoeken van bevriende vorstenhuizen werden opgeluisterd met parades. Dat gold ook het bezoek dat koningin Wilhelmina en haar moeder, koningin-regentes Emma, van 30 mei tot en met 2 juni 1892 aan Potsdam brachten. Van het bezoek getuigt een album met enkele foto’s van die parade. Opmerkelijk is de totale afwezigheid van de vorstinnen op de foto’s terwijl de Duitse keizer zelf prominent in beeld is. In hetzelfde album zijn foto’s van de bezoeken van de Russische tsaar Alexander III in Kiel en de Italiaanse koning Victor Emanuel III in Jüterbog gemonteerd, drie weken later. Voor het bezoek van de Italiaanse koning waren de militairen gekleed in historische uniformen uit de tijd van Frederik de Grote. Fotograaf Max Ziesler maakte van het afvuren van een kanon enkele fraaie sfeerbeelden.