Prinses Victoria Luise met teckel
Ottomar Anschütz – 1902 – Ontwikkelgelatinezilverdruk

 

Rai van Oosterhout en Eva Bonnevits

Het vakantieoord In Cadinen was er vooral voor de rust en het gewone leven. Het relatief
bescheiden landhuis was omringd met landerijen en fabrieksgebouwen van de Königliche Majolika Werkstatt. De keizer hield zich bezig met de majolicafabriek en liet in het dorp huizen voor dearbeiders bouwen, een school en een ziekenhuis. De keizerin en de kinderen leefden zich uit in de omgang met de dorpsbewoners en met uitjes in de omgeving. De opdracht aan Anschütz was ongetwijfeld: laat zien hoe ‘gewoon’ wij hier leven, hoe ongedwongen onze omgang met de mensen hier is en hoe landelijk de omgeving. Daar heeft de fotograaf zich uitstekend van gekweten: hij fotografeerde niet alleen de keizerlijke familie tijdens dorpsfeesten en uitstapjes maar ook de smidse, schaftende arbeiders, boeren op het land, landschappen, schepen in de haven en heel veel vee. De soms scheef opgeplakte foto’s moeten het idee van een gewoon vakantie-album nog eens duidelijk illustreren.