Kornblumtag Wiesbaden
Lanzrath – 12 mei 1911 -OntwikkelgelatinezilVerdruk

 

 

Sterre Pagie AND Esmee Plomp

Bij een bezoek aan de stad Wiesbaden, op 11 mei 1911, werd de keizer, volgens gewoonte, begroet door in het wit geklede meisjes en jonge vrouwen die een erehaag vormden en hem bloemen aanboden. Deze meisjes en vrouwen hadden bovendien iets bijzonders gedaan: zij hadden 400.000 korenbloemen verkocht ten bate van de veteranen van de oorlog van 1870-1871. Wilhelm II was daar zo verrukt over dat hij de dames een dag later, op 12 mei, weer liet opdraven – hij wenste een groepsfoto naar zijn echtgenote Auguste Victoria te sturen. De plaatselijke fotograaf F. Lanzrath mocht de foto maken; de groep poseert voor het Kurhaus. De foto werd ingelijst en tussen de foto en het glas liet de keizer twee zijden korenbloemen aanbrengen als herinnering aan zijn bezoek.