Intocht in Tanger
Anoniem – 31 maart 1905 – Hout, glas en papier

 

Sterre van ‘t Wout en Axel Pullen

Een opmerkelijke foto in een opmerkelijke lijst. Op de foto zien we de intocht van keizer Wilhelm II in Tanger op 31 maart 1905. Het op het laatste ogenblik ingelaste bezoek aan Tanger werd de oorzaak van hoogoplopende politieke spanningen tussen Duitsland en Frankrijk.

‘Ter herinnering aan de landing en de intocht van Zijne Majesteit keizer Wilhelm II in Tanger (Marokko) op 31.III.05 / aller onderdanigst opgedragen door kamerheer von Schutzbar-Milchling. Rittermeister a. D.’ luidt de vertaling van de handgeschreven tekst onder de foto. Von Schutzbar was de keizer kennelijk zo toegewijd dat hij de foto op originele manier liet inlijsten en aan de keizer schonk.

De intocht is voor de keizer weinig glorieus geweest; hij was zonder pardon op een vurige Arabische hengst gezet en in een chaotische en dicht opeengepakte menigte door de nauwe straatjes gevoerd. Geen wonder dat hij doodsbang was voor een aanslag.