Kranslegging op de Grebbeberg
W.N. van Oest – 17 juni 1940 – Ontwikkelgelatinezilverdruk 

 

Femke Reijmers en Jayanti Sewnath

 

Op dezelfde dag waarop hij Hitler een felicitatietelegram stuurde na de overgave van Frankrijk bezocht Wilhelm op de Grebbeberg bij Rhenen het ereveld van zowel gesneuvelde Nederlandse als Duitse soldaten. Voor de keizer moet dit bezoek ongetwijfeld de herinnering opgeroepen hebben aan het Franse Saint-Quentin. Daar had hij in oktober 1915 een begraafplaats ingewijd waar Franse en Duitse gesneuvelden naast elkaar rustten. De Duitse gesneuvelden in Rhenen werden, net als destijds de Fransen in St. Quentin, na de capitulatie naar een andere begraafplaats overgebracht. De foto is in veelvoud als fotokaart afgedrukt, waarbij de vraagt rijst wat de ex-keizer met de verspreiding ervan wilde bereiken.