Kamerscherm met foto’s
Anonieme meubelmaker  – circa 1900 – mahonie– en eikenhout, leer, glas, koper 

Lara van den Bungelaar 

Op een van de zolders van Huis Doorn heeft lange tijd een opmerkelijk meubel gestaan: een houten kamerscherm met daarin meer dan honderd portretfoto’s. De ex-keizer had het scherm meegenomen uit Berlijn waar het in zijn kleedkamer in het Stadtschlob stond. In Doorn kwam het, waarschijnlijk wegens plaatsgebrek, eerst in de meubelopslag en later op de zolder terecht. Wilhelm had dit grote drieslags kamerscherm rond 1900 gevuld met foto’s van vooral adellijke dames, heren en kinderen. In de meeste gevallen zijn de foto’s bijgeknipt om te kunnen passen in de rechthoekige vakken. Ze zijn hem tijdens zijn reizen en bezoeken aan andere vorsten, regeringsleiders en adellijke vrienden cadeau gedaan of naar hem toegestuurd.