Concepción
Anoniem – 24 januari 1939 – Ontwikkelgelatinezil- Verdruk

 

Nikki Zwart en Marit Dekker

Diep verstopt in een van de kartonnen mappen lag een kleine papieren map met amateurfoto’s van een reis met de M.S. München, een schip van de Norddeutscher Lloyd, naar Chili en Peru, begin 1939. De onbekende reiziger maakte van dichtbij de grote aardbeving in Concepción in Chili mee en legde met zijn camera een spectaculair beeld vast: het instorten van de Catedral de la Santísima Concepción. Ondanks de lage lichtgevoeligheid van films in die tijd (slechts 10 ISO) en de dientengevolge lange sluitertijd (ongeveer 1/30e van een seconde) heeft de fotograaf het moment van de ramp bijna haarscherp weten te vangen. De aardbeving op 24 januari 1939 had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Er vielen ongeveer 28000 doden. De kathedraal werd volledig verwoest.