Inwijding van de begraafplaats Saint Martin
Vermessungs-Abteilung 12 der 2. Armee – 18 oktober 1915 – Ontwikkelgelatinezilverdruk  

 

Tim van Nielen

In 1915 liet de Duitse keizer in het Franse St. Quentin een begraafplaats aanleggen bestemd voor Duitse én Franse gesneuvelde militairen. De Duitse beeldhouwer professor Wilhelm Wandschneider kreeg de opdracht twee beelden te ontwerpen van Romeinse soldaten die een plaats kregen voor een monument met de namen van alle gevallenen. De plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders zaten er wat mee in hun maag maar konden niets anders doen dan de keizer zijn zin geven. En bij de inwijding door de keizer, op 18 oktober, moesten ook zij aantreden bij de ceremonie. Maar nauwelijks was de oorlog afgelopen of de Fransen brachten hun eigen doden snel naar een andere begraafplaats over.  

De Duitse keizer was het middelpunt van de ceremonie. Achter hem staan hoge militairen en professor Wandschneider, tussen de graven brancardiers en verpleegsters. De kleine afvaardiging van de Franse gemeente is op de foto niet zichtbaar. Luitenant Elsner fotografeerde na afloop van de ceremonie een van de bronzen beelden voor het monument.