Hans Pircher voor zijn tent 
Anoniem – 1929 of 1931 OntwikkelgelatinezilVerdruk 

Vanessa Postma en Pleun Arts 

In 1929 en 1931 vonden twee Duitse expedities naar de Himalaya plaats om daar de berg de Kangchenjunga te bedwingen. Deze berg is met een hoogte van 8586 meter de op drie na hoogste ter wereld. De eerste Duitse expeditie in 1929 kwam tot een hoogte van 7400 meter maar moest na een vijf dagen durende storm weer afdalen. De tweede poging van een groep van negen alpinisten uit München onder leiding van Paul Bauer, van juli tot september 1931, had iets meer succes maar bereikte ook de top niet. Een van de deelnemers aan de expeditie stelde een album samen met negenenzestig foto’s die hij en/of anderen tijdens de expedities maakten. Het album werd naar Doorn gebracht of gestuurd. Volgens een verslag geschreven door Paul Bauer in de Himalayan Journal uit 1932 bereikte de groep in 1931 een hoogte van 8000 meter. Maar dat ging wel ten koste van twee doden die in de annotaties bij de foto’s overigens nergens worden vermeld.